Studentenwedstrijden

Studentenwedstrijden

Veel studentenrijverenigingen organiseren jaarlijks een zogenaamde Steden Ontmoeting, kortweg een SO genoemd. Tijdens een SO strijden meestal zo’n 12 equipes van verschillende verenigingen tegen elkaar in de disciplines dressuur en springen. Deze wedstrijden worden altijd verreden op paarden van de organiserende vereniging, meestal manegepaarden van de manege waar de wedstrijd wordt gehouden. Om aan deze wedstrijden mee te kunnen doen heb je dus geen eigen paard nodig.

Er zijn verschillende klasses waarin gestreden wordt. In de dressuur zijn dit “Ba” (voor beginnende ruiters), “Bb” (voor iets meer gevorderde ruiters), “La” (vergelijkbaar met de klasse L1) en “Lb” (vergelijkbaar met de klasse L2).  Op sommige wedstrijden kan er ook “M” gereden worden. In het springen kan er meestal gestart worden in de klasses B (± 60/70 cm) en L (± 80/90 cm).

Zoals gezegd rijdt iedereen op paarden van de organiserende vereniging. Deze worden middels loting toegewezen. De wedstrijd verloopt volgens een zogenaamd ‘knock-out’ systeem. Dit houdt in dat steeds drie deelnemers hetzelfde paard loten en hier de proef of het parcours mee rijden, waarna de beste van deze drie ruiters door gaat naar de volgende ronde. In de eerste ronde worden er bijvoorbeeld 12 deelnemers van een klasse over 4 paarden verdeeld. De beste ruiter van ieder paard gaat door naar de halve finale. Deze 4 ruiters worden weer via loting verdeeld over 2 paarden. Hierna gaan de beste 2 ruiters door naar de finale.  Op deze manier worden de ‘rijkunstige kwaliteiten’ van de deelnemers dus op een eerlijke manier beoordeeld (alleen deelnemers die op hetzelfde paard gereden hebben worden met elkaar vergeleken).

Stedenontmoetingen vinden altijd in het weekend plaats. Op zaterdagmiddag wordt meestal begonnen met de eerste rondes van de dressuur, op zondag wordt dan gesprongen en worden de halve finales en de finales van de dressuur verreden. Avondeten, ontbijt en lunch worden altijd door de organiserende vereniging geregeld, evenals de slaapplaatsen. Wel moet je meestal zelf wel een matje en een slaapzak meebrengen.

Een van de hoogtepunten van een SO voor HOPpers is het feest wat zaterdagavond georganiseerd wordt door de organiserende vereniging, dit kan in de manegekantine zijn maar ook in een studentenclub. Het bier vloeit hier rijkelijk tot in de vroege uurtjes.